Utbyte med Tuzla i Bosnien och Hercegovina

Under oktober hade projekt Inga Ingenjör ett interkulturellt utbyte med projektet Laboratorium i staden Tuzla. Syftet var ett pedagogiskt utbyte för att dela erfarenheter och kunskap över gränserna. Boken Inga och Leo löser allt har översatts till bosniska för att bättre kunna dela Inga Ingenjörs-koncept under utbytet.

Här är en reseberättelse från projekt Inga Ingenjörs besök i Tuzla:

Landet Bosnien och Hercegovina ligger på gränsen till EU, men är inte medlem. Landet skakades för lite mer än 20 år sedan av krig. Det känns. Hos landets befolkning märks också en underbyggd frustration. En frustrerad känsla över att befinna sig ”på gränsen”, med vilja att passera ”status utveckling”, och samtidigt uppleva att de står helt still. Trots detta är de människor vi träffar i Bosnien varma, öppna och välkomnande.


Tanja arbetar som IT-konsult i Sarajevo och har hjälpt till på entreprenörs-scenen i många år i Bosnien. Hennes mentor kommer från Chicago och senast i somras fick hon chansen att åka på konferens i USA där självaste Obama höll öppningsanförandet. Leila arbetade också som IT-konsult men gick över till att undervisa på universitetet innan hon sade upp sig på grund av de orimliga arbetsförhållandena. Båda är utbildade elektroingenjörer. Båda växte upp under kriget.

– Vi behöver bygga landet underifrån, menar de. Vi måste skapa en väg fån att vara ”utvecklingsland” genom att utveckla oss själva. Därför måste vi satsa på barnen.

– Då jag var barn, berättar Tanja, fick vi ibland gå hem från skolan när granaterna föll. Det känns nästan som en dröm nu. Jag var inte rädd för man vande sig: efter ett tag så var det bara så det var. Och kriget tog slut. Men jag upplever inte att speciellt mycket har hänt här med landets utveckling sedan dess, fortsätter hon.

Leila älskar att undervisa barn och hon vill också bejaka sitt sinne för konst och kreativitet. Laboratorium startades för att dessa unga entreprenörer ville gå från snack till handling. Organisationen drivs helt ideellt och de har under European code week fått pengar av företaget Google för att köpa mackor och fika till de barn som kommer under fyra dagar och lär sig om teknik. Eventet har fokus på programmering och robotik. De har lånat ihop ett antal laptops och använder legorobotar som sponsrats av svenska Softhouse.

– Jag har alltid haft kontakt med barn på det där speciella sättet, säger Leila. Och vissa dagar känns det här initiativet fantastiskt. Men ibland vill jag mest gråta när jag tänker på det. Till exempel här om dagen då en lärare ringde och skällde ut mig för att alla hans elever inte fått plats under våra workshops. Det finns ingen som hade önskat mer än jag att det fanns plats för fler. 

Men Laboratoriums resurser är extremt begränsade och Leila driver projektet helt ideellt trots att hon inte har en annan inkomst. Volontärerna i projektet gör helt enkelt vad de kan. Då är det inte så kul att få skäll. Vi vill passa på att uppmärksamma Leila – en eldsjäl med ett stort hjärta. Och en stark förebild för både oss och de unga i Bosnien.

SONY DSC

Under det fullsatta eventet Peace of Code så har vi lärt oss väldigt mycket. Vi har också delat med oss av kunskap från projekt Inga Ingenjör. Under ett föredrag för ungdomar och lärare kunde vi dela med oss om att lära ut teknik och naturvetenskap på otraditionella sätt. Också varför mångfald och breddad rekrytering kan stärka innovationskraften. Och vi möttes av positiv feedback på denna kärna bakom varför Inga Ingenjörs-projektet är så viktigt. Dessutom – kan avslöjas – gick konceptet ”Dansprogrammering”  gick verkligen hem under eventet!

Ett exemplar av den översatta boken finns kvar i Bosnien för att Inga Ingenjör ska kunna inspirera fler barn att tycka om både teknik och uppfinningar. Vi fortsätter hålla kontakten inom vårt utbytesprojekt med Tuzla för att skapa fler framtidsmöjligheter för barn därute tillsammans.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s