0

2018 vinnare av REFTECs Stora Pris

WOW! Tack Reftec 🎀🎊
Vi är så glada och stolta över att vara årets vinnare av Reftecs Stora Pris

”Sveriges förenade teknologkårer REFTEC delar årligen ut priset Reftecs stora pris till den eller de som ”​främjat svensk teknikutveckling, som genom pedagogiska insatser verkat för de tekniska vetenskapernas studium eller som verkat såsom föredöme för svenska arkitekt-, civilingenjörs-, högskoleingenjörs- och/eller naturvetarstudenter.​

Bland tidigare vinnare finns LEGO, Volvo Personvagnar, Skypes grundare, Radioprogrammet Institutet och TV-programmet Hjärnkontoret.

 

tack-reftec.gif

 

0

Bokutdelning till skolor november 2017

Vi hade aldrig kunnat föreställa oss hur många förfrågningar vi skulle få från skolor om gratisexemplar av vår bok Inga och Leo programmerar.

Denna gång kommer 40 av dessa skolor att få 3 exemplar vardera skickade till sig under november månad.

171105-Inga-skolor-karta

Skolorna är:

Akers Friskola
Alfaskolan
Bilingsdalsskolan
Bällstabergsskolan
Daltorpskolan
Domarringens skola
Ekeryds förskola
Fågelås skola
Gnarps skola
Hammarlunden f-6
Hässelby Villastads skola
Knutby skola
Kringlaskolan
Kvarngärdesskolan
Lunneviskolan
Madesjöskolan
Maria Parkskolan
Mariebergsskolan
Mockfjärdsskolan
Mogaskolan
Näs skola
Rombergaskolan
Ryaskolan
Sinntorpsskolan
Skinnefjällsskolan
Skottorpsskolan
Skutan i Öregrund
Solbackeskolan
Solhemsängens skola
Strandskolan
Svartbjörnsbyns skola
Svartbäcksskolan
Svenska skolan Trollskogen
Tranängskolan f-6
Tyresö Montessoriskola
Vallhovskolan
Vittra Saltsjö-Boo
Vittra Vallentuna
Åkerstorpsskolan
Åsa Gårdsskola

Stort och varmt grattis önskar skaparna bakom Inga Ingenjör,

Andrea Pettersson & Malin Yngvesson

0

Inga och Leo programmerar

Den nya boken om Inga Ingenjör är äntligen här! Du hittar ditt exemplar på
Fri Tankes hemsida! 

Framsida Inga och Leo programmerar.-rgb

Inga och Leo är två riktigt fiffiga problemlösare. När godismaskinen i deras favoritaffär går sönder, måste Inga och Leo lära sig programmering för att få ut sitt lördagsgodis. Till sin hjälp har de den kända youtubern Adam C, den arga hackern Lana och den helförvirrade godistillverkaren Elon Mums. 

Inga och Leo programmerar är en fartfylld och busig ingång till programmering som förklarar hur datorer och robotar styrs på ett kul och lekfullt sätt. Att lära sig om programmering ska vara lika roligt som det är viktigt

– så enkelt är det!

2

Programmera med Inga Ingenjör

Under hösten har vi tagit fram en programmeringsworkshop för barn i 8-årsåldern. Vi har haft flertalet feedbackomgångar med pedagoger och genomfört en pilotstudie på barn i årskurs 2 på en skola i Helsingborg för att uppnå resultatet som vi nu publicerar. Materialet är fritt fram att använda både hemma och/eller i skolan gratis.

Läs mer och ladda hem allt som du behöver via http://www.lth.se/programmera

ingaingenjorskojouppdrag

Varför lära sig om programmering?

Vi anser att det idag är en rättighet att få veta hur en dator styrs ur ett rent demokratiskt perspektiv.

Varför är det intressant för skolans värld?

Skolan är ett utjämnande forum i samhället och därmed kan ett pedagogiskt material, som dessutom är gratis, göra stor skillnad för många på lång sikt.

Varför bör vi introducera barn redan i lågstadieåldern till programmering?

Vårt koncept står på grundtesen att alla barn förtjänar en chans att upptäcka ett intresse för naturvetenskap och teknik. Och därför vill vi ge en lekfull intro i tidig ålder.

Vad har Inga Ingenjör med saken att göra?

Vi använder sagans kraft för att avväpna och öppna upp till teknikens värld. Berättelser och sagor som format är beprövade och uppskattade genom människans historia och i olika kulturer. Och vi tror att sagan som verktyg är lika kraftfull då det kommer till att introducera programmering som något annat ämne.

15073294_1824668584481792_7754705283812917467_n

Vill ni vidare bidra till vårt framtida arbete finns här en enkät för pedagoger: https://goo.gl/forms/JNLTeZgv7pVwhgXJ2

Många Hälsningar,

Andrea Pettersson & Malin Yngvesson

Tack till Björn Regnell, Pernilla Backe, Rolf Niemann, Zuzanna Sadowska, Sandra Nilsson & S:t Jörgens skola åk 2.

0

Utbyte med Tuzla i Bosnien och Hercegovina

Under oktober hade projekt Inga Ingenjör ett interkulturellt utbyte med projektet Laboratorium i staden Tuzla. Syftet var ett pedagogiskt utbyte för att dela erfarenheter och kunskap över gränserna. Boken Inga och Leo löser allt har översatts till bosniska för att bättre kunna dela Inga Ingenjörs-koncept under utbytet.

Här är en reseberättelse från projekt Inga Ingenjörs besök i Tuzla:

Landet Bosnien och Hercegovina ligger på gränsen till EU, men är inte medlem. Landet skakades för lite mer än 20 år sedan av krig. Det känns. Hos landets befolkning märks också en underbyggd frustration. En frustrerad känsla över att befinna sig ”på gränsen”, med vilja att passera ”status utveckling”, och samtidigt uppleva att de står helt still. Trots detta är de människor vi träffar i Bosnien varma, öppna och välkomnande.


Tanja arbetar som IT-konsult i Sarajevo och har hjälpt till på entreprenörs-scenen i många år i Bosnien. Hennes mentor kommer från Chicago och senast i somras fick hon chansen att åka på konferens i USA där självaste Obama höll öppningsanförandet. Leila arbetade också som IT-konsult men gick över till att undervisa på universitetet innan hon sade upp sig på grund av de orimliga arbetsförhållandena. Båda är utbildade elektroingenjörer. Båda växte upp under kriget.

– Vi behöver bygga landet underifrån, menar de. Vi måste skapa en väg fån att vara ”utvecklingsland” genom att utveckla oss själva. Därför måste vi satsa på barnen.

– Då jag var barn, berättar Tanja, fick vi ibland gå hem från skolan när granaterna föll. Det känns nästan som en dröm nu. Jag var inte rädd för man vande sig: efter ett tag så var det bara så det var. Och kriget tog slut. Men jag upplever inte att speciellt mycket har hänt här med landets utveckling sedan dess, fortsätter hon.

Leila älskar att undervisa barn och hon vill också bejaka sitt sinne för konst och kreativitet. Laboratorium startades för att dessa unga entreprenörer ville gå från snack till handling. Organisationen drivs helt ideellt och de har under European code week fått pengar av företaget Google för att köpa mackor och fika till de barn som kommer under fyra dagar och lär sig om teknik. Eventet har fokus på programmering och robotik. De har lånat ihop ett antal laptops och använder legorobotar som sponsrats av svenska Softhouse.

– Jag har alltid haft kontakt med barn på det där speciella sättet, säger Leila. Och vissa dagar känns det här initiativet fantastiskt. Men ibland vill jag mest gråta när jag tänker på det. Till exempel här om dagen då en lärare ringde och skällde ut mig för att alla hans elever inte fått plats under våra workshops. Det finns ingen som hade önskat mer än jag att det fanns plats för fler. 

Men Laboratoriums resurser är extremt begränsade och Leila driver projektet helt ideellt trots att hon inte har en annan inkomst. Volontärerna i projektet gör helt enkelt vad de kan. Då är det inte så kul att få skäll. Vi vill passa på att uppmärksamma Leila – en eldsjäl med ett stort hjärta. Och en stark förebild för både oss och de unga i Bosnien.

SONY DSC

Under det fullsatta eventet Peace of Code så har vi lärt oss väldigt mycket. Vi har också delat med oss av kunskap från projekt Inga Ingenjör. Under ett föredrag för ungdomar och lärare kunde vi dela med oss om att lära ut teknik och naturvetenskap på otraditionella sätt. Också varför mångfald och breddad rekrytering kan stärka innovationskraften. Och vi möttes av positiv feedback på denna kärna bakom varför Inga Ingenjörs-projektet är så viktigt. Dessutom – kan avslöjas – gick konceptet ”Dansprogrammering”  gick verkligen hem under eventet!

Ett exemplar av den översatta boken finns kvar i Bosnien för att Inga Ingenjör ska kunna inspirera fler barn att tycka om både teknik och uppfinningar. Vi fortsätter hålla kontakten inom vårt utbytesprojekt med Tuzla för att skapa fler framtidsmöjligheter för barn därute tillsammans.

 

 

0

Stöd från Lunds Tekniska Högskola

Precis innan sommaren togs ett beslut av Ledningsgruppen JäLM att stötta projekt Inga Ingenjör under hösten 2016. Tack vare deras backning har ett intensivt arbete inom projekt Inga Ingenjör riktat mot specifika delmål tagit fart. Arbetet fortskrider i denna fas fram till den 31 december från projektets ”base camp” på Vattenhallen Science center.

 

Detta är andra gången vi får stöd från JäLM. Och hur gick det till egentligen att få stöd från Lunds Tekniska Högskola?

Redan från start insåg Malin och Andrea att de behövde få stöd utifrån för att realisera sina visioner om att inspirera barn i lågstadiet med Inga Ingenjör. Och eftersom båda var studenter från Lunds Tekniska Högskola valde det att kontakta kommunikationsavdelningen för att se om de ville ställa sig bakom konceptet Inga Ingenjör.

Chefen för kommunikationsavdelningen gillade idéen spontant. Och hon förmedlade vidare till ledningsgruppen för jämställdhet, likabehandling och mångfald (JäLM). Att arbeta med att introducera teknik och ingenjörsyrket redan i lågstadiet är en öppning för att konstruktivt kunna arbeta med breddad rekrytering till högskolor på lång sikt.

Andrea och Malin ställde sig upp några få dagar senare och pitchade sin idé för ledningsgruppen för jämställdhet likabehandling och mångfald (JäLM). Dessa hurrade för  Inga Ingenjör då projektet ligger i linje med vad de vill åstadkomma. Sedan dess har JäLM varit projekt Inga Ingenjörs viktigaste stöttepelare och backare. Vi vill rikta vårt varmaste tack!

Litteralund 2016 Lunds stadsbibliotek. Bild: Martin Spencer

Litteralund 2016 Lunds stadsbibliotek. Bild: Martin Spencer

Visste du att? Nu på lördag den 17 september kan du se Inga Ingenjörs uppfinnarföreläsning för hela familjen på LTH Studiecentrum i samarbete med Vattenhallen Science center och LTH kommunikation.